Ik wil mijn kind leren omgaan met geld

Wanneer een kind al vroeg leert omgaan met geld, dan zorgt dat voor minder geldproblemen op latere leeftijd. Wij begrijpen daarom heel goed dat u uw kind goed wilt leren omgaan met geld. Er zijn een aantal belangrijke stappen die genomen moeten worden om kinderen bewust te maken van geld en de waarde ervan. Wij nemen ze graag met u door en hebben een aantal tips voor u en uw kind.

Kennismaken met geld

Allereerst is er het moment waarop uw kind kennismaakt met geld. Dit gebeurt spelenderwijs met ‘echt’ geld. Kinderen moeten leren de verschillende munten en briefjes te herkennen. Daarbij komen natuurlijk ook de spelletjes tevoorschijn zoals winkeltje spelen zodat kinderen leren dat iets gekocht kan worden wanneer je daarvoor betaald.

De waarde van geld

Wanneer u als ouder altijd alles voor uw kind betaald, leren ze niet dat geld waarde heeft. Het is daarom belangrijk om uw kind te leren sparen in een spaarpot of portemonnee en dat ze alleen iets kunnen kopen wanneer ze daar geld voor hebben. Zakgeld is daar een goed middel voor. U kunt het kind een keer per week zakgeld geven. Ze kunnen dat geld zelf besteden, en leren zo dat wanneer het geld op is ze weer een week moeten wachten. Tegelijkertijd leren ze dat ze het geld moeten sparen wanneer ze iets groters willen kopen. Ook klusjes doen voor een klein geld bedrag zijn handig om kinderen de waarde van geld te leren. De autowassen, de tuin opruimen of stofzuigen zijn leuke klusjes waar uw kind een klein bedrag mee kan verdienen.

Hoeveel zakgeld?

We begrijpen dat het niet gemakkelijk is om te bepalen hoeveel zakgeld u uw kind kunt geven om goed te leren omgaan met geld. Voor het 6e jaar kennen de meeste kinderen nog niet alle munten en briefjes. Ook kunnen ze op die leeftijd nog niet rekenen. Houdt daar rekening mee wanneer u uw kind zakgeld geeft. Hieronder staat een overzicht met daarin het gemiddelde bedrag zakgeld per leeftijd. Uiteraard is het aan uzelf wat u uw kind wilt en kunt geven.

5 jaar - €0.50
6 jaar - €1.- tot €1.40
7 jaar - €1.- tot €2,-
8 jaar - €1.- tot €2.-
9 jaar - €1.10 tot €2.-
10 jaar - €2.- tot €2.30
11 jaar - €2.- tot €2.30
12 jaar - €2.30 tot €3.-

De bank en digitaal geld

We leven in een hele digitale wereld. Bij pinnen lijkt het voor kinderen alsof ze ‘gratis’ geld krijgen. Het is daarom ook belangrijk om kinderen te leren omgaan met digitaal geld. Dit voorkomt grote problemen in de toekomst. Ga voor de eerste keer samen pinnen met uw kind en laat zien dat het van de bijbehorende rekening wordt afgeschreven. Het is mogelijk om een pinpas met limiet te regelen voor uw kind. De JongWijs rekening van RegioBank helpt hierbij. U kunt bij deze pinpas zelf een limiet instellen. Wanneer het weeklimiet is besteed kan uw kind niet meer pinnen en merkt het gelijk wanneer het geld op is. Omdat het bij een pinpas moeilijker te zien is wanneer het limiet is bereikt leert uw kind beter plannen.

Eigen betaalrekening

Wanneer uw kind 18 is krijgt het zelf het beheer over de betaal- en spaarrekening. Het is belangrijk dat uw kind dan de waarde van geld weet en beseft dat ook geld pinnen ervoor zorgt dat hun geld op raakt. Geef uw kind mee dat lenen alleen goed is bij een grote uitgave zoals de aankoop van een huis en dat het geld wat ze lenen altijd terug betaald moet worden inclusief rente.

RegioBank helpt

Wilt u hulp bij het wegwijs maken van uw kind in de wereld van geld? RegioBank helpt u graag. Met de JongWijs rekening worden u en uw kind begeleid in de financiële wereld. Uw kind krijgt vanaf 8 jaar een pinpas waar u een limiet op in kunt stellen en u ontvangt tips en trics. We maken ze samen met u financieel wijs. Maak een afspraak met de RegioBank adviseur van zekerheuts voor meer informatie en de mogelijkheden.

Ik wil mijn kind leren omgaan met geld