Ik word aangeklaagd

U heeft een dagvaarding ontvangen en wordt aangeklaagd. Dit kan uiteraard verschillende redenen hebben en in sommige gevallen wist u misschien al dat deze dagvaarding zou komen. U moet natuurlijk wel een aantal dingen regelen wanneer u weet dat u aangeklaagd wordt. In zeldzame gevallen ontvangt u een dagvaarding zonder dat u daar van tevoren op de hoogte bent gebracht. Dan is het zelfs nog belangrijker om snel actie te ondernemen.

Strafbaar feit

Wanneer u een dagvaarding ontvangt, dan wordt u verdacht van een strafbaar feit. In deze dagvaarding heeft de Officier van Justitie duidelijk aangegeven van welk strafbaar feit u wordt verdacht. Daarnaast vindt u waar en wanneer de behandeling van uw zaak plaatsvindt. Uiteraard vindt u ook alle informatie over uw rechten in de dagvaarding.

Bewaar indienen

Vindt u dat u ten onrechte bent gedagvaard? Dan dient u binnen 8 dagen een bezwaarschift in te dienen bij de griffie (secretariaat) van de rechtbank. In dit bezwaarschrift moet u duidelijk aangeven waarom u het niet eens bent met de dagvaarding.

Een advocaat in de arm nemen

Wanneer u weet dat u gedagvaard wordt of een dagvaarding heeft ontvangen dan is het verstandig om informatie in te winnen bij een advocaat. Bij strafzaken bent u niet verplicht om een advocaat in de arm te nemen en mag u ook uw eigen verdediging voeren. Het is echter wel aan te raden om wat informatie in te winnen hoe u dit het beste kunt aanpakken. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.  

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft, dan kunt u hier contact mee opnemen welke advocaat u het beste in de arm kunt nemen en hoe hoog de vergoeding is waar u aanspraak op kunt maken. Niet alle advocaten worden door een rechtsbijstandverzekering gedekt en ook de hoogte van het bedrag kan verschillen.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering niet voor privézaken

Wanneer u een zakelijke rechtsbijstandverzekering heeft, dan kunt u deze niet gebruiken wanneer u privé wordt aangeklaagd. Ook andersom is dit het geval. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een rechtsbijstandverzekering die u zowel privé als zakelijk kan ondersteunen wanneer dit nodig is.

Uiteraard is het niet mogelijk om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten nadat u de dagvaarding heeft ontvangen. In dit geval zijn de kosten niet gedekt.

Meer informatie

Wilt u meer weten over een rechtsbijstandverzekering en of het verstandig is om deze af te sluiten? Maak een afspraak met een adviseur van zekerheuts. Wij helpen u graag.

Ik word aangeklaagd