Zorgverzekering

Het is u vast wel bekend; in Nederland is de zorgverzekering een wettelijk verplichte verzekering. Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar zijn verzekerd bij hun ouders. De basis ziektekostenverzekering dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Niet alle kosten worden vergoed in het basispakket, voor diverse diensten dient u aanvullende verzekeringen (of modules) af te sluiten. Ook de tandartsverzekering sluit u aanvullend af. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht.

Wat houdt de verplichte zorgverzekering in?

De basiszorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont, werkt (en hier dus loonbelasting betaalt) en iedereen die naar Nederland komt om te werken ook al hebben zij een zorgverzekering in het buitenland. Er gelden twee uitzonderingen op deze verplichtingen; militairen in actieve dienst en gemoedsbezwaarden (mensen die vanwege geloof of levensovertuiging geen verzekering willen afsluiten). 

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht; zij moeten iedereen verplicht accepteren voor deze basisverzekering. De dekking van deze basisverzekering wordt bepaald door de overheid. Elk jaar rond Prinsjesdag worden de wijzigingen in het basispakket voor het komend jaar bekend gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hoe zit het met aanvullende zorgverzekeringen?

Niet alle zorg wordt gedekt door de basiszorgverzekering. Dit betekent dat u voor bepaalde mogelijkheden aanvullende modules of verzekeringen kunt afsluiten. De verschillende zorgverzekeraars zijn vrij in het samenstellen van de verschillende aanvullende verzekeringen en de voorwaarden die hieraan gesteld worden. Ook is het hier mogelijk om mensen te weigeren of door extra risico’s een ander tarief te berekenen.

Meer weten over: Zorgverzekering?

U bent immers niet verplicht deze aanvullende verzekering af te sluiten. Denk bij deze aanvullende diensten aan fysiotherapiebehandelingen, alternatieve geneeswijzen of een vergoeding voor lenzen/brillen.

De tandartsverzekering is ook een aanvullende verzekering

Ook voor bezoek en behandeling bij de tandarts kunt u zich verzekeren. Deze tandartsverzekering is aanvullend en dus niet verplicht. U bepaalt voor welk bedrag en welke dekking u zich wilt verzekeren en hier betaalt u premie voor. De voorwaarden en kosten verschillen hier ook soms flink per aanbieder.

Eigen risico zorgverzekering

De zorgverzekering kent een verplicht eigen risico. De hoogte van dit eigen risico wordt elk jaar vastgesteld door de overheid. In 2023 is het verplicht eigen risico 385 euro. Wat betekent dit? Wanneer u zorgkosten maakt dan betaalt u deze kosten tot 385 euro zelf. Sommige vormen van zorg als een bezoek aan de huisarts of kraamzorg worden niet via het eigen risico verrekend. Zorgverzekeraars bieden u bovendien de mogelijkheid dit eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal 885 euro. Hiervoor krijgt u een korting op de zorgpremie aangeboden, maar het betekent wel dat als u zorgkosten moet maken u dit bedrag in een keer zou moeten kunnen betalen. Mensen die weinig zorg denken nodig te hebben nemen dit risico voor lief voor een lagere prijs.

Wat kost een zorgverzekering?

De prijzen voor een basiszorgverzekering liggen om en nabij hetzelfde bedrag per maand. De verschillende aanbieders proberen het basispakket interessanter te maken door extra’s te bieden als vrije zorgkeuze (waar word ik behandeld en door wie?) of een korting bij het gelijk jaarlijks betalen. Met uw behoefte voor aanvullende verzekeringen zijn vaak extra verschillen in prijs gemoeid en hier wordt het complexer. Afhankelijk van uw behoefte en wensen zijn hier de samenstelling van de pakketten, de voorwaarden en mogelijkheden van zorg van invloed op de prijs die u betaalt. Met een collectiviteitskorting (een korting die u via uw bedrijf of vereniging ontvangt) kunt u bijvoorbeeld nog tot 5% korting ontvangen op uw aanvullende verzekeringen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Hier komt ook het “vergelijken van zorgverzekeringen” vandaan. Alle verschillende voorwaarden, mogelijkheden en bijbehorende prijzen zorgen ervoor dat dit in de maanden november en december een populaire bezigheid is. In deze maanden is het mogelijk om een overstap van zorgverzekering voor het komende jaar te maken. Uw behoefte aan zorg kan mogelijk veranderen in de loop van een jaar en daarmee ook uw wensen met betrekking tot een zorgverzekering. U kunt deze vergelijking zelf doen of hier een online zorgvergelijker voor gebruiken, maar uiteraard kunt u hier ook het advies van een van de adviseurs van zekerheuts voor vragen. Zij helpen u graag de juiste keuze maken in het grote aanbod zorgverzekeringen.

Hulp bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Heeft u hulp nodig bij het afsluiten van een zorgverzekering? Of wilt u weten welke het beste bij u past? De adviseurs van zekerheuts helpen u graag met het maken van een keuze die past bij uw wensen en behoefte. Neem vandaag contact op met een adviseur van zekerheuts.

De voordelen van een zorgverzekering

Veelgestelde vragen Zorgverzekering

Hoe werkt het eigen risico van de zorgverzekering?

Het eigen risico is het bedrag van de zorgkosten dat u zelf moet betalen. Iedereen in Nederland heeft een verplicht eigen risico van € 385 en ...

Wat is het verschil tussen een restitutie- en een naturapolis?

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis kies je altijd zelf naar welke arts, therapeut of ziekenhuis je gaat. Dit heeft geen invloed op de vergoeding die ...

Moet ik voor mijn kinderen een eigen zorgverzekering afsluiten?

Nee, kinderen tot 18 jaar zijn verzekerd bij hun ouders. Uw kinderen vallen dus onder de zorgverzekering van u of uw partner. Het is wel ...

Waarom zou ik kiezen voor een aanvullende zorgverzekering?

Omdat niet alle zorg wordt gedekt door de basiszorgverzekering is het in sommige gevallen aan te raden om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. De tandarts ...

Moet ik ieder jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten?

Nee, het is niet verplicht ieder jaar een nieuwe zorgverzekering af te sluiten, maar de mogelijkheid is er wel. Ieder jaar rond Prinsjesdag worden de ...

Is het verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten voor mijn werknemers?

Nee, dit is niet verplicht. Een ziektekostenverzekering is een mooie secundaire arbeidsvoorwaarden voor uw werknemers.