Ik ben starter op de woningmarkt

Voor het eerst een woning kopen is heel spannend. Niet alleen omdat u natuurlijk een woning wilt die precies aan uw wensen en eisen voldoet, maar ook omdat er veel belangrijke zaken geregeld moeten worden. Goed advies is daarbij zeer welkom. zekerheuts vertelt u graag waar u allemaal op moet letten wanneer u voor het eerst een huis gaat kopen.

Hoeveel kan ik lenen?

Wanneer u een huis wilt kopen is het belangrijk om te weten hoeveel u kunt lenen. Dan weet u welke huizen voor u betaalbaar zijn. Een belangrijk advies daarbij is: kijk niet alleen naar de maximale hypotheek die u kunt afsluiten, maar kijk ook naar het maximale bedrag dat u per maand wilt besteden aan de woonlasten. Op die manier weet u ook hoeveel ruimte u overhoudt voor leuke dingen zoals vakanties, uit eten of de sportschool.

Probeer voor u gaat kijken bij een woning eerst te informeren bij een hypotheekadviseur van zekerheuts wat uw maximale hypotheekbedrag is. Zo komt u goed beslagen ten ijs.

Hypotheekvormen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek. Wilt u profiteren van fiscale voordelen bij het afsluiten van een hypotheek? Dan kunt u kiezen tussen een lineaire of annuïteitenhypotheek. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een combinatie van beide hypotheekvormen.

Lineaire hypotheek

Wilt u de hypotheek sneller aflossen? Kies dan voor de lineaire hypotheek. Hierbij lost u een vast bedrag per maand af en betaalt u rente over de openstaande hypotheek. Hierdoor zijn de woonlasten in het begin wat hoger, maar wordt de hypotheekschuld snel kleiner, en daarmee de maandelijkse hypotheeklasten lager. Het te betalen rentedeel over de openstaande schuld wordt immers steeds minder Dit betekent wel dat het fiscale voordeel steeds verder afneemt.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u een vast bedrag per maand. Dit bedrag is opgebouwd uit rente én aflossing. In tegenstelling tot de lineaire hypotheek wordt het bedrag van aflossing hier naarmate de tijd verstrijkt hoger. Hierdoor neemt het rentedeel van het vaste bedrag tijdens de looptijd af, maar lopen de netto maandlasten op. Er is immers sprake van minder hypotheekrenteaftrek.

Startersregelingen

Er zijn een aantal regelingen voor starters op de woningmarkt die ervoor zorgen dat u meer zekerheid krijgt of meer geld kunt lenen. Uiteraard zijn er aan deze regelingen wel een aantal voorwaarden verbonden.

Dit zijn een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken:

  • Nationale Hypotheek Garantie
  • De SVn starterslening
  • Hulp van ouders
  • Vrijstelling van de overdrachtsbelasting

Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie is een vangnet voor onverwachte gebeurtenissen. Dit zijn bijvoorbeeld baanverlies, een echtscheiding of overlijden. Wanneer u een hypotheek met NHG heeft afgesloten en uw maandlasten niet meer kunt betalen dan helpt de NHG u om een manier te vinden om deze hypotheeklasten toch te kunnen voldoen. Wanneer dit niet lukt en het huis moet met verlies worden verkocht, dan kan de NHG deze schulden kwijtschelden.

De Nationale Hypotheekgarantie biedt u meer zekerheid en is beschikbaar bij hypotheken tot €405.000,-. Wilt u bij de hypotheek energiebesparende maatregelen meefinancieren, dan is de grens €429.000,-.

SVn starterslening

Starters kunnen een starterslening aanvragen bij 250 gemeenten in Nederland. De SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek. U kunt tot €50.000,- extra lenen, maar dit varieert per gemeente. Kijk voor meer informatie over deze lening op https://www.svn.nl/starterslening.

Vrijstelling van de overdrachtsbelasting

Wanneer u voor het eerst een woning gaat kopen en u bent tussen de 18 en 35 jaar, dan is er een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Deze vrijstelling loopt in 2023 op naar €440.000,-. Uiteraard geldt dit alleen voor de eerste aankoop van een huis. Het is bedoeld als een extra stimulans voor starters op de woningmarkt.

Hulp van ouders

Wanneer ouders in de gelegenheid zijn om te helpen bij de aanschaf van een woning, dan is dit natuurlijk geweldig. De welbekende ‘jubelton’ wordt op dit moment afgebouwd. In 2023 mag er nog een bedrag van maximaal €27.231,- geschonken worden voor de aanschaf van de woning. Vanaf 2024 wordt deze regeling afgeschaft. Ouders kunnen dan nog van onderstaande mogelijkheden gebruik maken om hun kinderen financieel te ondersteunen:

  • Eenmalige vrij besteedbare schenking van €27.231,-
  • Jaarlijkse belastingvrije schenking van €5.677,-.

Hypotheek afsluiten? Vraag om advies

Bent u op zoek naar een woning en wilt u weten wat de mogelijkheden voor u als starter op de woningmarkt zijn? Maak een afspraak met de hypotheekadviseurs van zekerheuts. Wij helpen u graag.

Download de informatiesheets

Ik ben starter op de woningmarkt