Oldtimerverzekering

Bent u een fan van oude auto’s en heeft u zo’n tijdloze klassieker op de kop getikt? Ook voor deze klassieke auto geldt de verplichting van een autoverzekering. Echter wordt er door veel verzekeraars een uitzondering gemaakt voor specifieke oldtimers door middel van een oldtimerverzekering. Een oldtimerverzekering is qua premie vaak goedkoper dan de ‘normale’ autoverzekering. Maar om een oldtimerverzekering af te sluiten moet deze auto wel aan een groot aantal voorwaarden voldoen. zekerheuts zet hier een aantal van die voorwaarden voor u op een rijtje.

Wat is een oldtimer?

Verzekeraars benoemen niet zomaar elke oude auto tot oldtimer. In de volksmond is een oldtimer een oud model auto welke al flink wat jaren niet meer geproduceerd wordt. Soms wordt hier een leeftijd aan gehangen; zeg 30 jaar oud. Maar niet elke 30 jaar oude auto is in verzekeringstermen zomaar een oldtimer die in aanmerking komt voor de oldtimerverzekering. Wanneer de auto als oldtimer wordt geclassificeerd levert dit de autobezitter voordeel op in de autoverzekering.

Is een oldtimerverzekering iets voor mij?

Elke auto is een geval apart. De voorwaarden verschillen per verzekeraar en zij hangen hier ook verschillende waarden aan met betrekking tot de premie. Vergelijken van oldtimerverzekeringen kan dus niet zomaar zonder meer informatie te hebben over deze criteria. Over het algemeen zijn dit de meest voorkomende eisen:

  • U moet in het bezit zijn van een andere auto voor dagelijks gebruik
  • De auto voor dagelijks gebruik moet bij dezelfde verzekeraar verzekerd zijn
  • De leeftijd van de auto moet minimaal 10 jaar en soms zelf 30 jaar oud zijn. Dit is mede merkafhankelijk
  • Een minimale of maximale leeftijd van de verzekerde speelt een rol
  • Er mag een maximaal aantal kilometers per jaar gereden worden in de oldtimer
  • De oldtimer moet aan een minimale taxatiewaarde voldoen en regelmatig getaxeerd worden
  • De oldtimer moet voorzien zijn van een goede beveiliging
  • U gebruikt de oldtimer niet voor werk, wedstrijden of verhuur
  • Bepaalde automerken zijn uitgesloten
Meer weten over: Oldtimerverzekering?

De verschillende criteria van de verzekeraars maakt het vaak wat onduidelijk welke auto daadwerkelijk een oldtimer is en welke niet. Verzekeraars stellen vaak nog aanvullende eisen en daar zit ook vaak wat uitzoekwerk aan vast. Meer weten? Een adviseur van zekerheuts helpt u graag.

Oldtimer of youngtimerverzekering?

Wordt uw auto niet geclassificeerd als oldtimer? Maar voldoet u wel aan bijna alle eisen? Bij een aantal verzekeraars wordt ook de mogelijkheid tot een youngtimerverzekering geboden. Tegen een iets hogere premie, dat wel, maar mogelijk wel voordeliger dan een ‘gewone’ autoverzekering. Neem contact op met uw adviseur om hier de mogelijkheden te bekijken.

Oldtimerverzekering ook aanvullen?

Net als bij een autoverzekering kunt u uw oldtimerverzekering ook aanvullen met extra dekkingen. Naast de standaard WA-verzekering gaat het uiteraard ook om een WA-casco of allriskverzekering en ook kunt u schade inzittenden en pechhulp aanvullend verzekeren. Wilt u elke dag rijden in uw oldtimer? Dan volstaat een oldtimerverzekering mogelijk niet. Een semi-oldtimerverzekering (met hogere premie) is bij sommige verzekeraars een optie.

De voordelen van een oldtimerverzekering

Veelgestelde vragen Oldtimerverzekering

Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ autoverzekering en een oldtimerverzekering?

Het afsluiten van een oldtimerverzekering gaat niet zomaar. De auto moet dan aan verschillende eisen voldoen. Dit komt omdat een oldtimerverzekering vaak goedkoper is dan ...

Kan ik een oldtimerverzekering afsluiten voor ieder merk auto?

Nee, er zitten veel regels verbonden aan een oldtimerverzekering. Niet iedere auto komt in aanmerking en dus ook niet ieder merk. Wilt u weten of ...

Hoe oud moet een auto zijn om in aanmerking te komen voor een oldtimerverzekering?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het merk. Een auto moet minimaal 10 jaar oud zijn, maar dit kan oplopen tot 30 jaar. ...

Mag ik onbeperkt rijden in mijn auto wanneer hier een oldtimerverzekering op afgesloten is?

Nee, eigenlijk niet. Er zitten heel wat regels aan een oldtimerverzekering verbonden. Onder andere staat hierin dat u in het bezit moet zijn van een ...