Ik wil mijn ouders bij mij thuis laten wonen

Bent u mantelzorger voor uw (schoon)ouders? Dan kan het zijn dat u ervoor wilt kiezen om uw ouders bij u thuis te laten wonen. Het kan ook zijn dat uw ouders graag kleiner willen wonen en er geen geschikte woningen beschikbaar zijn. Uw ouders of schoonouders bij uw thuis laten wonen kan een hoop gezelligheid en gemak geven. Maar u moet wel rekening houden met uw eigen gezin en de financiële gevolgen.

Mantelzorgwoning

Wanneer u besluit om uw ouders bij u thuis te laten wonen, zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt uw ouders echt bij u in huis laten wonen door een kamer vrij te maken. Dit heeft wel een grote impact op uw eigen gezinsleven. Uw ouders worden onderdeel van het gezin en u heeft beide geen volledige privacy meer. Uiteraard kan dit ook voordelig uitpakken. Het biedt meer gezelligheid en eventueel ook hulp in de huishouding, wanneer uw ouders nog niet hulpbehoevend zijn.

Een andere optie is om een mantelzorgwoning te laten bouwen. Dit kan een aanleunwoning in de garage, schuur of tuin zijn. Hiervoor hoeft u geen vergunning voor aan te vragen, mits het niet in strijd is met het bestemmingsplan. U moet dan alleen een bouwmelding doen bij de gemeente. Informeer wel wat in uw gemeente mogelijk is op dit gebied.

Eigen huisnummer of niet?

Wanneer u een mantelzorgwoning laat bouwen met eigen sanitair en keuken dan moet u ook een eigen huisnummer aanvragen. Woont u op nummer 7, dan krijgt de mantelzorgwoning nummer 7a. Dit moet u echter wel in overleg met de gemeente doen. Een eigen huisnummer brengt ook extra kosten met zich mee zoals gemeentelijke heffingen. Maak een goede afweging of u echt een apart huisnummer wilt of dat het handiger is om te kiezen voor een aanleunwoning zonder eigen huisnummer. Dan moet de woning wel een verbinding hebben met uw huis.

Aanpassingen in uw woning

Besluit u om geen mantelzorgwoning te laten bouwen en uw ouders in huis te nemen, zorg er dan voor dat uw huis hier geschikt voor is. Ook wanneer uw ouders op dit moment nog vitaal en goed ter been zijn, dan kan dat snel veranderen. Zorg ervoor dat uw huis geschikt is voor een rollator, zorg voor een verhoogd toilet en handgrepen in het toilet en de douche. Ook een douchestoel kan uitkomst bieden. Is het niet mogelijk om uw ouders een kamer op de begaande grond te geven? Dan kan een traplift noodzakelijk zijn in de toekomst. Kijk of uw trap daar geschikt voor is, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Financiële gevolgen

Uiteraard heeft het inwonen van uw ouders financiële gevolgen. Denk hierbij aan de toeslagen die u of uw ouders ontvangen. Omdat er iemand bij u op het adres komt wonen, kunt u de woonlasten delen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld huurtoeslagen komen te vervallen. Maar er zijn nog meer financiële uitkeringen waarnaar gekeken moet worden.

Aanpassingen op uitkeringen

Uitkeringen worden aangepast wanneer u besluit uw ouders in huis te nemen. De AOW van de persoon die bij u komt wonen wordt verlaagd, wanneer er een aanvullende inkomensvoorziening wordt uitgekeerd dan gelden hier ook strenge regels voor en de Algemene NabestaandenWet-uitkering (voor weduwen en weduwnaars die nog geen AOW ontvangen) wordt stopgezet. In sommige gevallen is het mogelijk om de ANW-uitkering voor een klein deel te behouden, maar die zal dan enorm verlaagd worden.

Daarnaast zijn er gevolgen voor de bijstandsuitkering wanneer een van de partijen deze ontvangt. Moeten er extra kosten gemaakt worden in verband met de te leveren zorg? Dan is het wel mogelijk om een beroep te doen op de bijzondere bijstand.

Thuishulp

U bent als mantelzorger natuurlijk altijd beschikbaar wanneer uw ouders bij u thuis wonen. Dit heeft gevolgen voor de eventuele thuishulp waar uw ouders wel over konden beschikken toen ze op zichzelf woonden. Hoe hiermee omgegaan wordt verschilt per gemeente. Zorg ervoor dat u dit navraagt zodat u hierbij niet voor verrassingen komt te staan.

Vergoeding vanuit een PGB

Hebben uw ouders zorg nodig? Dan kan het wel zijn dat u recht heeft op een vergoeding vanuit het PGB (Persoons Gebonden Budget). Deze kunt u aanvragen bij uw gemeente.

Geniet van elkaar

Er moet veel geregeld worden wanneer u besluit om uw schoon(ouders) in huis te nemen. Maar het brengt ook veel gezelligheid met zich mee. Niet alleen voor uw ouders, maar ook voor uw eigen gezin. Het samen wonen met verschillende generaties is heel leerzaam. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat er een mogelijkheid is om even apart van elkaar te zitten. Want ook daar zal behoefte aan zijn. Maak goede afspraken met elkaar.

Meer informatie

Wilt u meer weten over verzekeringen en financiële zaken wanneer u uw ouders in huis wilt laten wonen? Maak een afspraak met een adviseur van zekerheuts wij helpen u graag.

Ik wil mijn ouders bij mij thuis laten wonen