Controleer regelmatig uw verzekeringen

29 juli 2024
Controleer regelmatig uw verzekeringen

Na het afsluiten van verzekeringen is het belangrijk om toch regelmatig na te gaan of alles nog wel klopt. Uiteraard houdt uw verzekeringsadviseur u op de hoogte, maar u moet zelf ook altijd alert blijven op veranderingen binnen uw eigen situatie waarvan uw adviseur niet op de hoogte is. Misschien heeft u wel verzekeringen online afgesloten, maar heeft u dezelfde verzekeringen ook afgesloten via uw verzekeringsadviseur. Dit is een klein voorbeeld. Lees in dit artikel waar u nog meer op kunt letten.

Zorgverzekering checken

De belangrijkste verzekering in Nederland is eigenlijk wel de zorgverzekering. Het is een verplichte verzekering voor iedereen. Daarom is het altijd heel belangrijk om na te gaan of uw zorgverzekering past bij de zorg die u nodig heeft. Omdat uw situatie snel kan veranderen is het niet altijd mogelijk voor uw verzekeringsadviseur om hiervan op de hoogte te blijven. Geef eventuele veranderingen altijd door en ga in overleg wat er mogelijk is.

De kosten van een zorgverzekering zijn een belangrijk onderdeel bij de keuze. Wanneer u kiest voor een verhoogd Eigen Risico bijvoorbeeld, dan krijgt u premiekorting. Daarnaast kunt u bij een zorgverzekering kiezen voor aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie, tandarts of brillen. Als u geen aanvullende verzekering kiest scheelt dit in uw premie.

Wanneer u kiest voor deze bezuinigingen is het wel noodzakelijk om te kijken of u de kosten kunt dragen wanneer u toch extra zorg nodig heeft. Een spaarpotje voor deze situaties is dan eigenlijk onmisbaar.

Het kan ook zijn dat u minder premie betaalt bij een andere zorgverzekeraar. Overstappen naar een andere zorgverzekering kan in de periode van 13 november tot en met 31 december. In deze tijd maken de verzekeraars hun polisvoorwaarden met de bijbehorende kosten voor het komende jaar bekend. Zo kunt u beter zien welke verzekering bij uw situatie past. Zijn er veranderingen? Ga in gesprek met een verzekeringsadviseur van zekerheuts, wij helpen u graag bij deze moeilijke keuze.

Autoverzekering

Naast de zorgverzekering is het in Nederland verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben wanneer u in het bezit bent van een auto. Een autoverzekering is heel dynamisch omdat uw auto veroudert en de verzekering daarop aangepast kan worden. Wanneer u een nieuwe auto koopt, wilt u natuurlijk dat deze All-Risk verzekerd is zodat uw auto ook gerepareerd wordt wanneer u een ongeval veroorzaakt. Maar naarmate de auto ouder wordt is deze verzekering misschien wel te uitgebreid. Een beperkt casco of WA-verzekering biedt dan een beter passende dekking.

Verandert u van auto, of het nu een nieuwe of tweedehandsauto betreft, geef dat altijd door aan uw verzekeringsadviseur. Ook wanneer u denkt dat de auto een leeftijd heeft bereikt waarbij de verzekering aangepast moet worden, is het belangrijk om even contact op te nemen met uw verzekeringsadviseur. Dan kunt u samen kijken welke aanpassing er mogelijk is en wat u dat mogelijk kan opleveren.

Schadeverzekeringen nalopen

Er zijn verschillende schadeverzekeringen waarbij de dekking voor een deel overlapt. Het loont dus de moeite om dat goed te controleren. Een schadepakket bestaat meestal uit een opstal- en inboedelverzekering, met verzekeringen voor uw auto en (elektrische) fiets. Het combineren van deze verzekeringen kan u een pakketkorting opleveren. Bij de aanschaf van een auto of elektrische fiets wordt vaak een verzekering aangeboden. Kies ervoor om een verzekering af te sluiten bij uw verzekeringsadviseur zodat u aanspraak kunt maken op deze pakketkorting.

Gaat u verbouwen of verduurzamen? Geef dit ook door aan uw verzekeringsadviseur. In veel gevallen moeten uw schadeverzekeringen aangepast worden. Om verrassingen te voorkomen is het belangrijk om deze aanpassingen door te geven.

Hypotheek oversluiten

Heeft u een hypotheek op uw woning? Misschien is in de tussentijd de rente gedaald of uw huis is in waarde gestegen. Mogelijk kunt u uw hypotheek oversluiten om zo de maandlasten lager te maken en dat is altijd fijn.

Dubbele verzekeringen

Wanneer u de verzekeringen checkt kijk dan goed of u niet dubbel verzekerd bent. Wanneer u bijvoorbeeld een allrisk inboedelverzekering heeft met buitenhuisdekking, dan heeft u geen smartphoneverzekering nodig. Een smartphone verzekering wordt vaak aangeboden wanneer u deze aanschaft. In dit geval bent u dus dubbel verzekerd en dat is zonde. Maar er zijn zo nog meer verzekeringen te bedenken. Kijk daar kritisch naar.

Hulp is dichtbij

Heeft u veranderingen in uw huis of persoonlijke situatie en wilt u weten of uw verzekeringen nog wel goed aansluiten? Een adviseur van zekerheuts kijkt graag met u mee. Samen kijken we waar de ruimte ligt om te besparen en we controleren of alle dekkingen nog voldoende zijn. Maak nu een afspraak.

Meer informatie?