Een groenere wereld: bomen als relatiegeschenk

15 juni 2023
Een groenere wereld: bomen als relatiegeschenk

Vijfentwintig jaar zat hij in de wereld van de relatiegeschenken. Nu wil Diederik van Styrum sociaal impact maken. Niet zo goed dat hij met een idee komt dat aansluit bij de ervaring die hij heeft. Dankzij de sociale enterprise Treebytree kun je een boom cadeau geven aan relaties, klanten of werknemers.

Na zijn studie komt Dierik van Styrum in China terecht, dé plek waar je moet zijn als het om produceren gaat. Al snel begeeft hij zich op de markt voor relatiegeschenken en weet hij een succesvol bedrijf genaamd Xindao op te richten. "We hadden altijd 2500 producten op voorraad en personaliseerden artikelen met bedrijfslogo's. Door heel Europa verkochten we producten." In 2017 verkoopt Diederik het bedrijf dat anno 2023 onder de naam XD Connects bekent is. 

Vergroenen

Omdat Diderik graag iets goeds voor de wereld wil doen, wordt hij in 2018 vrijwilliger bij Justdiggit. Een organisatie die helpt de wereld te vergroenen door het toepassen van diverse landschapshersteltechnieken, waaronder het terugbrengen van bomen. Later neemt Diederik ook plaats in het managementteam. Bedrijven als Timberland, Green Choice en Tony's Chocoloney zijn aan de organisatie verbonden. Juist vanuit die hoek komt steeds vaker de vraag: kunnen we naast het financieren van de vergroeningsprogramma's onze klanten, relaties of werknemers ook iets bieden om ze écht te betrekken bij de projecten?

Eén en één is twee

Die vraag zet Diederik aan het denken. En als je een achtergrond in relatiegeschenken hebt, is het natuurlijk niet zo gek dat je de twee aspecten koppelt: bomen en cadeaus. Diederik: "Natuurlijk was het idee van een boom cadeau geven niet nieuw. Maar bij bestaande initiatieven was de beleving maar matig. Je krijgt een certificaat in je mailbox dat getekend is door een NGO en vervolgens hoor je niets meer." Dat moet anders kunnen. Want als je gewone relatiegeschenken kunt personaliseren, moet dat toch ook met een boom kunnen? "Die branding van een bedrijf terug laten komen én echt beleving creëren, dat was het doel."

Investering

Diederik spreekt met Justdiggit over het idee, maar al snel blijkt dat er een behoorlijke investering mee gemoeid is. Een dergelijk platform opzetten kost immers tijd en geld. "Omdat Justdiggit een NGO is, gaat zo'n investering niet zomaar. Maar ondertussen werd ik natuurlijk steeds enthousiaster over het idee." Uiteindelijk besluit hij zelf de investering te doen, omdat hij er vertrouwen in heeft. "Ik ken deze industrie heel goed. Er staat nog steeds 15 miljard euro om in producten die relaties moeten bestendigen. Het blijft fijn om dingen te krijgen, maar 50 procent van dat soort producten belandt in de kast of in de prullenbak. De ontvanger wordt steeds kritischer. Alleen al omdat de producten uit China komen, met het bijbehorende transport. En dat je er niet om hebt gevraagd. In de afgelopen twee jaar is de vraag van bedrijven naar 'sustainable gifts' gestegen van 23 naar 65 procent."

Een stap verder

Het idee van Treebytree gaat nog een stap verder. Je haalt namelijk daadwerkelijk CO2-uitstoot uit de lucht door een boom cadeau te geven. Diederik: "Een uitpakmoment is heel belangrijk, daarom krijg je een Instagramstory waarbij er een soort 'strik' om die boom zit. Je krijgt vervolgens de exacte geo-locatie van de boom in Tanzania en ziet bijvoorbeeld een foto van de boom bij een groeimeter. " De eerste drie jaar krijg je ieder kwartaal een update van Treebytree. "Daarin zie je hoeveel CO2 jouw boom al heeft opgenomen en hoeveel water hij heeft vastgehouden. Want juist dat laatste is belangrijk om meer te kunnen verbouwen."

Groeiambities

In oktober 2022 werd het platform van Treebytree gelanceerd. In april van dit jaar zijn er al 150.000 bomen verkocht, voor €5,- per stuk. Grote bedrijven zijn enthousiast, maar ook voor kleine ondernemers is het platform geschikt. Je kunt namelijk ook 10 bomen weggeven. Nu er volop is getest in Nederland zijn er plannen om het concept uit te rollen in heel Europa. Binnen vijf jaar wil Treebytree in elk geval 20 miljoen bomen planten. Oprichter Diederik van Styrum: "We hebben enorme ambities en ik merk bij oude connecties uit China ook enthousiasme. Hopelijk willen ook daar veel bedrijven bomen weggeven, want samen kunnen we impact maken."

Meer informatie?