Voorkom brand, stook veilig

01 december 2022
Voorkom brand, stook veilig

De hoge energieprijzen zorgen ervoor dat mensen creatieve oplossingen bedenken op het gebied van energieverbruik en het verwarmen van hun woning. Veel mensen kiezen op dit moment voor hout stoken als goedkoper alternatief voor de verwarming. Toch zijn hier ook risico’s aan verbonden die vaak over het hoofd worden gezien.

Veiligheid voorop

Wanneer u kiest voor het stoken van hout, zorg ervoor dat u goed voorbereid bent. Het stoken van hout in een open haard of kachel staat in de top 3 van meest voorkomende brandoorzaken. Vooral wanneer u niet regelmatig uw haard gebruikt, is het heel belangrijk om eerst te controleren of het rookkanaal schoon is. Een schoorsteenbrand ontstaat heel erg snel en kan een flinke brand worden omdat het vuur zich snel kan ontwikkelen. Ook is de manier waarop, en welke houtsoort u gebruikt, erg van invloed op het ontstaan van brand.

Het voorkomen van een schoorsteenbrand

Het belangrijkste bij het voorkomen van brand bij het stoken van hout is het vegen van de schoorsteen. Wanneer u uw haard of kachel regelmatig gebruikt moet dit minimaal 1 keer per jaar gedaan worden. Tijdens het vegen worden de laag aangekoekte, onverbrande deeltjes, de blaadjes, takjes en andere naar binnengewaaide stoffen weggehaald.

Houtsoorten

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten hout. Het beste is om droog hout van goede kwaliteit te gebruiken. De drie houtsoorten die u het beste kunt gebruiken hebben wij op een rijtje gezet:

  • Berkenhout (extra schoon en geeft veel warmte)
  • Essenhout (brandt traag)
  • Eikenhout (brandt traag en zorgt voor weinig rookontwikkeling)

Preventietips

Naast het regelmatig vegen van de schoorsteen en het gebruik van goed brandhout hebben wij nog een aantal tips voor u om brand te voorkomen:

  • Gebruik geen behandeld, geverfd of gelakt hout.
  • Gebruik aanmaakblokjes bij het aansteken (nooit benzine, spiritus of andere brandbare vloeistof!)
  • Bescherm de wand achter de kachel of open haard met brandwerende platen.
  • Zorg ervoor dat u zand in de buurt van de open haard of kachel heeft, voor wanneer deze snel gedoofd moet worden.
  • Wij raden u aan om altijd een brandblusser in huis te hebben. Een schuimbrandblusser van 6 liter is voldoende en zorgt voor weinig nevenschade wanneer u hem moet gebruiken.
  • Een vonkenvanger is verplicht wanneer u een rieten kap heeft, maar ook bij dakpannen of andere dakbedekking is dit een aanrader.
  • Het rookgaskanaal bij u thuis moet eigenlijk recht omhoog gaan. Zit er toch een knik in? Dan mag deze niet meer dan 30 graden zijn.
  • Gaat u voor het eerst stoken? Laat het rookgaskanaal inspecteren door een specialist. Zo weet u zeker dat u veilig aan de slag gaat.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand

Wanneer er brand in uw schoorsteen is dan kunt u dit herkennen aan de grote rookontwikkeling. Het is dan zelfs mogelijk dat de rook naar binnen komt. Daarnaast is het geluid heel kenmerkend. U hoort een loeiend en bulderend geluid. Wanneer er toch een schoorsteenbrand ontstaat kunt u het beste de volgende stappen volgen:

  1. Bel de brandweer (112).
  2. Als het mogelijk is, doof het vuur in de open haard of kachel met zand, zout of soda. Zo voorkomt u dat er rook in huis komt en blijft de schade binnen beperkt.
  3. Als het gelukt is om het vuur te doven, sluit dan de schoorsteenklep.
  4. Sluit de luchttoevoer van de kachel.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, zorg ervoor dat u goed voorbereid bent wanneer u hout gaat stoken in huis. Neem onze tips ter harte. U kunt ook kijken voor preventie producten of diensten bij onze preventiedienst.

Meer informatie?